T: 024 - 360 09 23

E: info@sjbadvocaten.nl

Oranjesingel 75 Nijmegen

De beperkte gemeenschap van goederen

Het heeft wat langer geduurd dan gedacht, maar per 1 januari 2018 is het dan zover; de beperkte gemeenschap van goederen treedt in werking. Stellen die na 1 januari 2018 in het huwelijk treden zijn niet meer standaard in algehele gemeenschap van goederen gehuwd, maar in beperkte gemeenschap van goederen.

Zoals in het eerdere bericht ‘Herziening huwelijksgemeenschap’ al werd aangegeven, houdt de beperkte gemeenschap van goederen in dat alles wat voor het huwelijk is verkregen door de partner ook van die partner blijft. Het gaat dan om zowel de schulden als de bezittingen. Er bestaat dus geen grote samenvoeging meer van alles wat van de partners is, zoals bij de algehele gemeenschap van goederen hoorde.

Volgens de nieuwe beperkte gemeenschap vallen de voorhuwelijkse goederen en schulden alleen in de gemeenschap als die gezamenlijk zijn aangegaan. Goederen die geschonken zijn of geërfd maken geen deel uit van de beperkte gemeenschap, tenzij er bij de schenking of erfenis is bepaald dat het wel in de gemeenschap valt.

Bij echtscheiding zal er bij de afwikkeling van de beperkte gemeenschap rekening moeten worden gehouden met drie vermogens: van beide echtgenoten privé en het gezamenlijk vermogen. Een goede administratie tijdens het huwelijk zorgt voor een makkelijkere afwikkeling bij echtscheiding.

Via de notaris is het nog mogelijk om af te wijken van de beperkte gemeenschap door huwelijkse voorwaarden op te stellen of alsnog in algehele gemeenschap te huwen. Wordt er door de echtgenoten niets geregeld dan geldt automatisch de nieuwe beperkte gemeenschap van goederen.

Voor stellen die  voor 1 januari 2018 zijn gehuwd blijven uiteraard de door hen opgemaakte huwelijkse voorwaarden of de algehele gemeenschap van goederen van toepassing.

Mocht u vragen hebben over de beperkte gemeenschap of juist over de algehele gemeenschap van goederen, kunt u contact met ons opnemen via 024 -360 09 23 of via info@sjbadvocaten.nl

 

Mijke van Gerwen

 

Publicatiedatum:

15-12-2017 17:26